Propisi za autogas na čekanju

Bez autora
Apr 05 2010

Krajem prošle godine, Vlada Srbije donela je Uredbu o posebnim tehničkim uslovima za obavljanje energetske delatnosti, koja reguliše i korišćenje tečnog gasa. Iako, je Uredba na snazi od 1. marta ona se ne primenjuje jer nema pravilnika koji definišu kriterijume za davanje licenci za bavljenje tim poslom. Dodatni problem je i sporost u usklađivanju sa normama Evropske unije u toj oblasti, jer će novi propisi morati da se primene najkasnije do kraja godine. Svaki proizvođač imaće svoju tipsku bocu i oznaku, jer su sada neke plinske boce bez atesta pa se često ne zna ni ko ih puni. U Asocijaciji za auto gas očekuju da će u zemlji biti 300 registrovanih firmi za ugradnju i servisiranje opreme.

Propisi za autogas na čekanjuIako je uredba o auto gasu na snazi od 1. marta ona se ne primenjuje jer nema pravilnika koji definišu kriterijume za davanje licenci za skladištenje tog energeta.

Dodatni problem je i sporost u usklađivanju sa normama EU, jer će novi propisi morati da se primene najkasnije do kraja godine.

Krajem prošle godine, Vlada Srbije donela je Uredbu o posebnim tehničkim uslovima za obavljanje energetske delatnosti, koja reguliše i korišćenje tečnog gasa.

Iako, je Uredba na snazi od 1. marta ona se ne primenjuje jer nema pravilnika koji definišu kriterijume za davanje licenci za bavljenje tim poslom. Dodatni problem je i sporost u usklađivanju sa normama Evropske unije u toj oblasti, jer će novi propisi morati da se primene najkasnije do kraja godine.

Vladimir Đorđević iz Koteža, uvezao je iz Italije auto na gas koji nema standardnu bocu za naše tržište. Iako ima opremu po propisima Evropske unije u Srbiji ne može da dobije atest, bez koga nema putovanja u inostranstvo.

"Problem je što ja imam bocu od 25 bara, a u Automoto savezu Srbije su mi tražili bocu baždarenu na 30 bara i predlagali da izvučem kompletan uređaj ili zamenim bocu, što dodatno košta oko 150 evra", rekao je Vladimir.

Ovakvi problemi su sve češći, a zapravo njih ne bi ni bilo da se novi propisi primenjuju, jer se Srbija obavezala da svoje standarde prilagodi propisima Evropske unije, kažu u Institutu za standardizaciju.

"Prvo treba urediti opremu, koja se ugrađuje u našoj zemlji. Ona mora biti homologovana, u skladu sa zahtevima Unije. Kada se ta stepenica preskoči, sve drugo će biti lakše", objasnio je Vladan Popović iz Instituta za standardizaciju Srbije.

Svaki proizvođač imaće svoju tipsku bocu i oznaku, jer su sada neke plinske boce bez atesta pa se često ne zna ni ko ih puni.

U Asocijaciji za auto gas očekuju da će u zemlji biti 300 registrovanih firmi za ugradnju i servisiranje opreme.

Branko Vuksan iz Asocijacija kaže da je njihova procena da će serviseri koji sada rade, morati da unapređuju delatnost da se ne bave samo time, jer će biti sve više automobila koji će imati ugrađene gasne uređaje i treba neko da ih servisira i održava.

Ubuduće će oni koji uvoze tečni naftni gas morati na jednom mestu da imaju rezervoare od najmanje 1.000 metara kubnih.

"Veoma mali broj firmi može da ispoštuje taj kapacitet rezervoara, druge firme će otpasti i neće moći da uvoze gas", naglasio je predsednik Nacionalne asocijacije za naftu i gas Momčilo Kostić.

Posao je unosan pa je dosta onih koji rade na divlje. Glavna novina u propisima je što će se uvoz gasa tretirati kao i uvoz nafte i naftnih derivata. Sada nije bilo ni precizne evidencije koliko se tog energeta uveze u zemlju.

"Nema više carinjenja na točkovima, sve se obavlja preko ovlašćenog carinskog skladišta, uzima se sertifikat o kvalitetu i poreklu, i vrsti goriva, a traži se i sertifikat za svaku istočenu cisternu", rekao je Aleksandar Jonev iz Regionalne LPG organizacija zemalja CEFTA.

Struktura potrošnje pokazuje da se 80 odsto tečnog naftnog gasa u Srbiji koristi za automobile, a samo 20 odsto u domaćistavu i privredi.

Procenjuje se da u našoj zemlji ima između 250 i 300 hiljada atomobila na plin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik